Mindfulleness

Mindfulness leert om echt aanwezig te zijn tijdens alles in je leven, dus gewoon tijdens het fietsen, eten en poetsen. Elke keer als je gedachten automatisch afdwalen   - en dat is heel vaak- breng je de aandacht op een vriendelijke manier terug in het nu; bij alles wat je doet, voelt en ervaart. Door je te concentreren op alles wat er gebeurt in het nu, onderbreek je die gedachtenstroom en geef jij je hersenen iets anders te doen.

Bij mindfulness gaat het er ook om alle gewaarwordingen te accepteren zoals ze zijn, zonder ze te willen veranderen. En dat is knap lastig. We hebben namelijk de neiging om voortdurend in de gaten te houden of alles wel naar onze wens is en vooral of het overeenkomt met onze verwachtingen en of het niet beter zou kunnen. Als we dan vervelende gevoelens zoals; pijn, verdriet, wanhoop of angst tegenkomen, dan gaan we automatisch op zoek naar een oplossing. Bij praktische problemen zoals een lekke fietsband of kapotte kast, werkt deze oplossing prima: oorzaak signaleren, even logisch nadenken, maatregelen nemen, probleem opgelost.

Maar bij gevoelens ligt het net iets anders. Die worden vaak juist erger naarmate we harder naar een oplossing zoeken; de poging om iets te veranderen, onderstreept de vervelende situatie waaraan je probeert te ontsnappen. Als je vreselijk zenuwachtig bent voor een examen, zoek je waarschijnlijk naar een manier om rustiger te worden. Zenuwen zijn namelijk niet goed voor examenprestaties, weet jij uit ervaring. Je doet dus de ene ontspanningsoefening na de andere, waardoor je in feite voortdurend bezig bent met met je examenvrees. Het resultaat; nu ben je niet alleen zenuwachtig, maar ook nog eens extra zenuwachtig omdat je zenuwachtig bent! 

De kunst van mindfulness is om niet voortdurend te vechten tegen wat je niet wil, maar het strijden op te geven en er van een afstandje naar te kijken. Je denkt dus:' Zo daar hebben we een sombere bui/de zenuwen/de pijn enz'.  Zonder dat je daar de conclusie aan verbind dat het slecht is,of dat het vast een tijd zal duren voordat het over is. Pijn en verdriet horen onlosmakelijk bij het leven, door dat te accepteren, maak je het probleem minder groot en overheersend en bespaar jij jezelf een hoop energie.

Voor de meeste mensen blijkt een van de meest bevrijdende inzichten van mindefulness te zijn: dat jouw gedachten niet "de werkelijkheid" zijn en dat we ons er niet mee hoeven te identificeren. Het zijn maar je gedachten!

 

 

Data training 2017

Donderdagavond van 19.30 - 22 uur   Zaterdagmiddag van 14.00 - 17.30  uur
4 mei (eerste training) 6 mei (eerste training)
11 mei 13 mei
18 mei 20 mei
25 mei 27 mei
1 juni 3 juni
8 juni 10 juni
15 juni 17 juni
22 juni (laatste training) 24 juni laatste training

 

Kosten

De kosten voor deze training bedragen € 250

Deze omvat:

  • 8 avonden of middagen les
  • materialen
  • werkboek
  • huiswerk
  • koffie, thee met wat lekkers

 

Individuele training

Het is ook mogelijk een indivuduele training te volgen, met eerst een gratis kennismakingsgesprek. 

Neem contact met mij op via de mail: info@asantiputh.nl  of bel 06 22 65 51 92