fytoFytotherapie

Fytotherapie of kruidengeneeskunde maakt gebruik van planten om geneesmiddelen te bereiden en problemen met de gezondheid op te lossen.
Kruidengeneeskunde wil vooral de natuurlijke genezende kracht van het lichaam stimuleren door het evenwicht te herstellen en het te zuiveren.
Vele kruiden hebben dezelfde eigenschappen als farmaceutische geneesmiddelen, maar ze vertonen geen ongewenste bijwerkingen en tasten het natuurlijke evenwicht van het lichaam niet aan.

Geneeskrachtige kruiden zijn eeuwenlang van levensbelang geweest voor de volksgeneeskunde. De kennis van hun werking werd van generatie op generatie en van cultuur op cultuur doorgegeven. Door de opkomst van de farmaceutische industrie, begin 20ste eeuw, verdween de belangstelling voor kruiden.
Ondanks het feit dat de reguliere geneeskunde met zijn enorme mogelijkheden snelle en doeltreffende behandelingen kan aanbieden, is er een behoefte aan complementaire of aanvullende behandelingen ontstaan.

De drang naar een natuurlijke levenswijze, natuurlijke voeding en een duurzaam milieubeleid heeft de belangstelling voor kruiden weer doen toenemen.

Individueel ziektebeeld

Kruidentherapie is specifiek gericht op het individuele ziektebeeld. Er wordt voldoende aandacht besteed aan de symptomen, de diagnose en de prognose. Men moet dus over professionele kennis van kruiden en hun werkingskracht beschikken. Daarom is kruidentherapie enkel voorbehouden aan professionele beoefenaars, zoals wettelijk geregistreerde therapeuten of natuurartsen.

Toedienen

De kruidenmiddelen kunnen ingenomen of opgebracht worden in de vorm van onder andere tincturen (kruiden getrokken in alcohol en ingenomen in druppelvorm), theeën, oliën of zalven. Belangrijk is dat de essentie van het kruid niet is aangetast: er zijn geen bestanddelen uit het kruid (chemisch) geïsoleerd en ook nagemaakte bestanddelen worden niet gebruikt.